Søvn er vigtigt for børn

Søvn er vigtigt for børn

22/06/2018 0 Af Bjarke

Alle mennesker har brug for en god og passende mængde søvn for at kunne fungere optimalt. Dette gælder naturligvis også for børn, som er særligt følsomme i forhold til søvn.

Hvor meget skal børn sove?

Der er jo selvfølgelig forskel på, hvor stort et søvnbehov det enkelte barn har. Men der findes skemaer for, hvor mange timer et barn bør sove i døgnet i forhold til deres alder.

Til trods for disse individuelle variationer, så har man forsket på børn og unges behov for søvn lige fra de er helt spæde, og til de fylder 18 år.

Et nyfødt spædbarn sover omtrent hele tiden, og et ungt menneske på 18 år har brug for omkring ni timers søvn. I årene der imellem falder behovet støt. Der findes forskellige udgaver af sådan et søvnskema, men de viser fint, hvor mange timers søvn barnet har behov for i en bestemt alder.

De fleste vil nok blive overrasket over, hvor mange timer et barn faktisk bør sove. Men mange forskninger viser, at det er sådan, det forholder sig.

Og så er det forældrenes opgave at bestræbe sig på, at barnet får mulighed for at få den mængde søvn, der anbefales.

Den gode søvn

Kvaliteten af barnets søvn kan også afhænge af andre faktorer end den tidsmæssige.

Her kommer de tre gamle klassiske dyder på banen: Ro, renlighed og regelmæssighed. Begreberne siger sig selv, og selv om de kan synes lidt antikverede, så er de aldrig gået af mode.

Det er nemlig stadig vigtigt for et barn, at det bliver lagt i seng nogenlunde på klokkeslæt hver aften. Aftenritualerne bør ikke variere ret meget fra dag til dag, og renlighed er der vist aldrig nogen, der har taget skade af. Der bør også være roligt i det rum, hvor barnet skal sove – og i det hele taget bør der også være en vis ro i resten af hjemmet. Ikke at man skal liste omkring og hviske, men der bør ikke være høje og pludselige lyde.

Allerhelst skal barnet vågne af sig selv, når det er frisk. Men et mindre barn, der ikke sover igennem er en klar undtagelse. Her er det de voksne og uret, der bestemmer, hvornår det er morgen.

Mange har et ret stramt tidsskema om morgenen og har ikke mulighed for at lade sove, til det vågner af sig selv. Her må antallet af timer, der skal soves, blive reguleret om aftenen.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man aldrig må fravige dette, hvis man skal ud, eller der sker noget andet, men i hverdagen – og for små børns vedkommende også i weekenderne – kan man tilstræbe denne regelmæssighed, som er så vigtig.

Barnets seng

Et barn har selvfølgelig behov for en god seng. Den lille krop har stadig forholdsvis bløde knogler, så det er vigtigt, at underlaget er af en god kvalitet. Når man stadig er i voksealderen, er det vigtigt, at sengen har den rette hårdhed og kan støtte kroppen, når den sover.

Madrassen bør helst være en god springmadras, der bedst støtter kroppen. De fås også i størrelser, der passer til baby, junior og større børn. De helt store børn kan sagtens bruge en voksenmadras.

Det er en god investering at ofre en god madras på dit barn, dets krop skal jo holde hele livet.

Samsovning?

Der er delte meninger om, hvorvidt det er bedst for barnet at have sin egen seng at sove i, eller om det er bedst for det at sove i de voksnes seng.

Der er mange argumenter for det ene eller det andet, og mange vælger da også en kombi-løsning, der går ud på, at barnet for eksempel bliver lagt til at sove i sin egen seng, men ender ovre i voksensengen i løbet af natten.

Mærk efter, hvad du/I føler i den forbindelse. Skal barnet lære tidligt at være tryg i sin egen seng, eller er det mest tryg for alle i familien, hvis det lille barn sover sammen med de voksne?

Det er en smagssag og ret følsomt, så lyt efter din/jeres egne holdninger og følelser, og ret dig/jer efter dem.

De store børn

Børn i skolealderen bruger meget energi i løbet af dagen. Dels skal de i skole, mange skal i institution efterfølgende, måske til en fritidsaktivitet og endelig hjem til familien. Det er mange forskellige aktiviteter, forskellige miljøer og mange sociale relationer, dette barn skal forholde sig til.

Så bliver man træt. Og så har man brug for sin gode, trygge og rigelige nattesøvn.

Når barnet kommer i teenagealderen, vil der opstå forskellige forandringer i kroppen og i hovedet. Det tærer også på kræfterne. Og så har man brug for søvn – også mere, end den unge måske selv mener.

Mange teenagere oplever, at de bliver mere trætte, og det er helt naturligt. Derfor bør de helt store børn også have den fornødne mængde af søvn.

Det får de fleste ikke, i hvert fald ikke i løbet af ugen. I weekenden kan de så få indhentet noget af det.

Giv dem lov til at sove, de har brug for det. Men når du ikke kan det ud længere, så må du gerne sparke dem ud af sengen, så de ikke får vendt helt om på nat og dag.

En stor skurk i dette spil er elektronikken. Mange sover med deres telefon inden for rækkevidde, og den forstyrrer dem og holder dem vågen til langt ud på natten.

Lav gerne regler for telefoner i sengen, men det er ikke nogen nem kamp.

Gør, hvad du kan for at gøre det muligt for dit barn at få den søvn, som de har brug for.