Sådan sikrer du dit barn på nettet

Sådan sikrer du dit barn på nettet

07/07/2020 0 Af Bjarke

Selvom internettet ikke længere kan betegnes som en ny opfindelse, er det fortsat som det Vilde Vesten, hvor lovløshed i høj grad hersker. Selvom ordensmagten forsøger at få internettets mange brugere til at rette ind, kan det fortsat være et farligt sted at befinde sig – særligt hvis man er ung og naiv.

Med tanke på hvad der findes og foregår på nettet, er der ikke noget at sige til, at forældre kan være nervøse for deres børns færden i cyberspace. Det er derfor vigtigt, at du hjælper dit barn med at gebærde sig på nettet, nøjagtigt som du også lærer barnet at begå sig i den virkelig verden.

Tag en snak med barnet

Inden barnet begynder at bruge internettet, bør du tage en snak med ham/hende. Fortæl, at internettet er en fantastisk opfindelse, som åbner for et væld af muligheder, men også at internettet kan være et grimt sted, hvor der findes personer, som ikke nødvendigvis har rent mel i posen eller gode intentioner.

Lad dit barn vide, at internettet ikke er farligt, men at man skal tænke sig om, når man begår sig i det virtuelle. Det er ikke meget anderledes med internettet, end det er med den virkelig verden, hvor du med sikkerhed har gjort det klart, at man fx ikke må gå med en fremmed hjem.

Hold et vågent øje på browserhistorikken

Du kan naturligvis vælge at være en irriterende forælder, som insisterer på at kigge barnet over skulderen, når han/hun bruger computeren. Det får du dog næppe alverden ud af, for vil med sikkerhed være mere tilbageholdende og tænke sig om, hvis du kigger med. Du opdager det derfor ikke, hvis barnet besøger sider, som du ikke synes om.

I stedet kan du tjekke browserhistorikken, når barnet er færdig med at surfe på nettet. Her vil du kunne se om dit barn har besøgt et dating site, set pornografi eller på andre måder tilgået indhold, som du ikke synes er børnevenligt.

Husk på at det er muligt at rydde browserhistorikken eller benytte inkognito-funktionen, så browseren ikke gemmer de besøgte sider i historik-oversigten. Små børn kender næppe til denne funktion, men større børn kan være bevidste om den og udnytte den, så du ikke kan følge med.

Brug forældrekontrol

Med forældrekontrol kan du sikre, at barnet ikke bliver præsenteret for indhold på nettet, som ikke er børnevenligt.

Hos Google kan du aktivere ”Beskyttet søgning” så alt indhold, som er vurderet ’ikke-børnevenligt’, bliver sorteret fra. Samme funktion kan benyttes på YouTube.