Sådan får dit barn masser af sjov og motion

Sådan får dit barn masser af sjov og motion

10/04/2019 0 Af Bjarke

Fysisk aktivitet for børn er sundt for kroppen og styrker, det enkeltes barns sociale evner. Motion og masser af udendørs aktiviteter i haven kan være sjovere for børnene, især hvis forældrene også aktivt er med i legen. Man behøver ikke en stor have for, at være fysisk aktiv sammen med sine børn, og der fås mange forskellige udendørs redskaber, der uden problemer kan være, i små haver.

Et fodboldmål kan gøre underværker

Et fodboldmål til børn fås både til små og store haver, og kan købes for et lille beløb. Her kan både drenge og piger være med, og inklusiv forældrene. Hvis mor eller far deltager aktivt, så er der en større sandsynlighed for, at børnene både vil bruge haven væsenligt oftere. Med andre ord får både forældrene og børnene mindre skærm tiden i hverdagen, hvilket kan være ret positivt for hele familien i den lange ende.

Mindre skærmtid giver mere familietid

Vores samfund bliver mere digitaliseret, og det er vigtigt, at hverken forældre eller børnene ikke isolere sig bagved de digitale platforme. Det kan være en god idé at lave en fælles skærmtid ordning, der helt præcis går ud på, hvor meget online tid både børnene og forældre må bruge pr. dag. Det er også vigtigt, at både mor og far følger med i børnenes trivsel på nettet. Samtidigt er det også meget vigtigt, at man på en konstruktiv måde fortæller barnet om den generelle opførsel, og der bliver indgået en klar aftale over, hvilke sociale medier barnet skal have lov til at benytte sig af.

En have med udeleg redskaber er sjovere end andre

En sandkasse, gynge eller trampolin kan gøre underværker i haven. Selv de voksne kan bruge rigtig mange timer på udeleg i de varme måneder. Gør forældrene dette, så er der en meget stor sandsynlighed for, at børnene også vil gøre det. Forældrene er rollemodeller, og børnene vil automatisk forsøge at følge i deres fodspor. Ifølge sundhedsstyrelsen anbefales det at være fysisk aktiv 60 minutter om dagen. Faktisk kan man være aktiv på mange måder, og det kan gøres helt uden, at barnet bemærker det.

Eksempler på aktiviteter for barnet

Først og fremmest skal det ikke gøres til en sur pligt at få sig rørt. Der er mange idéer til, at få barnet væk fra både ipad og iphone eller undskyldninger for, at ikke at spille for meget pc eller playstation.

  • Lad dit barn cykle eller stå på løbehjul, til skolen eller til vennerne
  • Hvis i har en hund, så lad barnet lufte hunden, hvis det er muligt
  • Lad barnet gå ud med skraldespanden
  • Lad barnet tømme postkassen
  • Lad barnet deltage aktivt i at slå græsset eller klippe hæk
  • Lad barnet gå på indkøb i den lokale supermarked
  • Lad barnet opfylde fuglenes foderbræt
  • Lad barnet deltage aktivt i bilvasken, hvis det er muligt
  • Lad barnet støvsuge bilen, hvis det er muligt
  • Lad barnet deltage i madlavning (især aftensmad)

Hvert skridt tæller for barnet

Nogle tror fejlagtigt, at man kun får rørt sig ved at dyrke motion eller gå til sport. Faktisk så tæller hvert et skridt, for barnet og selv de mest basale ting i hverdagen er med i den samlede statisik over den fysiske aktivitet.

Man behøver altså ikke ændre hele familiens aktive livsstil, for det skal heller ikke gøres til en sur pligt. Det skal give mening for barnet, og meget gerne i form for leg. At rulle på rulleskøjter eller løbe på løbehjul i villakvarteret i er virkeligt populært om foråret.

Om sommeren er et legetårn eller trampolin et af favoritterne i haverne, der kan tiltrække naboernes børn og barnlige sjæle. Selv de helt mindste være med, og uanset om vejret byder på sol eller regn i de varme måneder.