På køretur med baby: Gør turen så komfortabel som muligt

18/09/2021 0 Af Bjarke

De fleste nybagte familier tilbringer de fleste af deres vågne timer inden for hjemmets fire vægge i den første tid med baby. Der er dog ingen, der siger, at man ikke kan komme ud og opleve verden (eller bare lokalområdet) med baby.

Planlægger du også at skulle på køretur med din guldklump? Og vil du gerne beriges med nogle gode råd inden den kommende tur? I så fald er du kommet til den rigtige side – der er nemlig en masse tips og tricks samt nyttig viden i vente.

Første step er at købe en sikkerhedsgodkendt autostol

Ifølge dansk lovgivning skal børn, der måler under 135 cm. i højden, være fastspændt i godkendt udstyr under personkørsel. Derfor er det ikke kun en god idé, men et decideret lovkrav, at placere baby i en autostol. Det skal ikke bare være en tilfældig autostol, men en ergonomisk autostol, der overholder gældende lovgivning. Autostolen skal gerne være mærket med enten ECE-44-03, ECE-44-04 eller ECE-R-129.

Du skal endvidere ikke blot bruge tid og energi på at finde den rigtige autostol til baby. Sørg også for at sætte dig ind i, hvilke regler der er i forhold til placeringen af autostolen. Autostolen må f.eks. ikke være placeret ved en aktiv airbag. Det er ikke tilladt, såfremt autostolen er bagudvendt.

Når barnet bliver større, kan man skifte autostolen ud med en selepude.

Køreturens varighed – er der en øvre grænse?

Rent lovgivningsmæssigt er der ingen øvre grænse for, hvor længe baby må sidde i en autostol. Det er derfor op til den enkelte forælder at vurdere, hvad der er rimeligt. Helt små babyer bør som hovedregel ikke sidde i autostolen i meget længere tid end 30-45 min. ad gangen.

Skal man ud på en længere køretur, kan man med fordel holde en masse små pauser, så køreturen bliver mere overkommelig for baby. Læs mere her, hvis du ønsker flere input omkring, hvor længe baby må sidde i autostolen.

Sørg for underholdning

Det er ikke alle babyer, der synes, at det er spændende at sidde stille og være mere eller mindre fastlåst på bagsædet. Der findes heldigvis flere effektive måder, hvorpå man kan aflede barnets opmærksomhed.

Underholdning er et vidt begreb, så hvad skal jeg mere konkret gøre for at underholde mit barn på køreturen? Stimulerende legetøj er altid et hit, men der kan også underholdes gennem musik og sang. I øvrigt kan det være en god idé at køre på et tidspunkt, hvor baby normalt sover lur, så baby er mere tilbøjelig til at omdanne køretid til sovetid. Så bliver der i hvert fald ro på bagsædet.