Motiver dit barn til at lære

Motiver dit barn til at lære

09/08/2018 0 Af Bjarke

Mange forældre har sikkert oplevet, at deres børn har svært ved at gå i skole, fordi de synes, at alt andet end frikvartererne er kedelige. Det kan være frustrerende, at man kan se sit barns motivation svinde hen og ikke være klar over, hvad man kan gøre for at hjælpe barnet på rette vej igen. Her finder du heldigvis nogle råd til, hvordan man tackler mangel på motivation hos sit barn. Læs meget mere om børns uddannelse på seeds.dk.

Lær at forstå dit barn

Det er vigtigt, at man som forælder er i stand til at forstå sit barn. Kender du dit barn, er det også lettere at finde ud af, hvorfor barnet ikke gider at lære og gå i skole. Du kan altid spørge dit barn, hvordan han/hun har det, men det er ikke sikkert, at de er i stand til at sætte ord på deres følelser. Måske ved de ikke engang selv, hvordan de egentlig har det. Observér i stedet dit barn og læg især mærke til, hvordan barnet reagerer i forskellige situationer, og hvordan barnets humør ændrer sig. Ved at være ekstra opmærksom på at forstå sit barn, kan det være, at du begynder at lægge mærke til, at barnet er rigtig god til noget og ikke så god til noget andet, og at barnet er gladest i visse situationer frem for andre. Når du har alt denne viden om dit barn, vil du opleve, at det vil være meget lettere at hjælpe dit barn.

Bevis overfor dit barn, at det også kan være sjovt at lære

Hvis barnet udelukkende forbinder læring med at sidde på en stol i et klasselokale hele dagen, er det ikke mærkeligt, at barnet synes, at det er kedeligt, og ikke har nogen som helst motivation til at lære nye ting. Du behøver ikke at undervise dit barn eller direkte fortælle, hvor sjovt det er at gå i skole, for det skal barnet nok selv finde ud af på et tidspunkt. Hvad du i stedet kan gøre, er at vise, at du holder af at lære. Børn har tendens til at gøre præcis som deres forældre, så hvis du ikke ligger skjul på, at det er hyggeligt at bruge formiddagen med en bog i skødet, og at man sagtens kan blive underholdt af meget andet end fjernsynet og spillene på sin tablet, vil dit barn helt sikkert begynde at forbinde læring med noget sjovt.

Giv dit barn et positivt indtryk af skolen

Lige meget hvor meget du gør derhjemme for at hjælpe dit barn med at lære, vil skolen altid være det sted, hvor størstedelen af læringen foregår. Det er derfor super vigtigt, at barnet holder af at gå i skole. Du kan hjælpe dit barn med at holde af skolen ved selv at opretholde en positiv attitude omkring skolen. Før dit barn starter i skole, kan du fortælle gode historier fra din egen skolegang, og udtrykke at barnet bør glæde sig over snart at skulle i skole. Når dit barn går i skole, så er det vigtigt at virke interesseret i barnets skolegang. Spørg ind til, hvordan barnets dag har været, lyt aktivt når han/hun fortæller om oplevelser fra skolen og hjælp med lektierne.

Er der andre problemer end manglende motivation?

Det kan godt være, at barnet siger, at han/hun ikke gider i skole, fordi det er kedeligt, men det er her, du som forælder skal vurdere, om det er sandheden, eller om der er andre underliggende problemer. Barnets manglende lyst til at gå i skole behøver ikke at være forårsaget af mangel på motivation. Sociale problemer kan også være årsagerne til, at dit barn ikke har lyst til at tage i skole. Hvis du har mistanke om, at det sociale miljø i klasselokalet er et problem, så spørg dit barn om det, og snak derefter med andre forældre i klassen for at få en idé om, om det kun er dit barn, der har det på den måde, eller om der er andre i samme båd. Snak derefter med klassens lærere og/eller skolens ledelse, så der kan blive gjort noget ved problemerne.