Inkasso: Det gør du når en kunde ikke betaler

29/03/2019 0 Af Bjarke

Hver eneste dag oplever danske virksomheder at deres regninger ikke bliver betalt til tiden – ofte er det en simpel forglemmelse – men desværre sker det oftere og oftere, at årsagen er fordi kunden er dårlig betaler.

Inkasso gennem en advokat eller gennem et inkassofirma er oplagt når betalingen udebliver – men kan du gøre noget selv for at stå bedst muligt, når fakturaen ikke betales?

Debito har her samlet en række råd til dig som erhvervsdrivende, bogholder eller debitoransvarlig – som du aktivt kan gøre brug af, så jeres virksomhed står bedst muligt når en sag skal videre til inkasso – uanset om i vælger Debito, en advokat eller et stort inkassofirma.
For des bedst du er forbedret – jo bedre inkassosag og forløb vil du som virksomhed opleve.

1. Kend din kunde

Alt for mange virksomheder ved ikke hvem de handler med, og et stort antal virksomheder kender derfor ingen gang debitors fulde navn, fulde adresse eller for den sags skyld telefonnummer. Hos Debito inkasso oplever vi endda til tider at folk måske kun har et fornavn og en e-mail på en skyldner – og det er desværre langt fra nok når en sag skal sendes til inkasso.

Sørg derfor altid som minimum for at have
1) Kundens fulde navn, 2) Kundens fulde adresse, 3) Kundens telefonnummer 4) Er kunden virksomhed, ja så er et CVR nummer også rigtig godt at have med.

Når du har de basale oplysninger undgår det dels udfordringer med hvem din kunde egentlig er – og det gør inkassoforløbet langt nemmere og langt mere effektivt for inkassofirmaet der skal køre din sag.

  1. Få jeres aftale på skrift

Rigtig mange virksomheder har ofte ikke det man har leveret eller produceret for en kunde på skrift – og i rigtig mange tilfælde er det ofte også lige meget. Men står du i en sag, hvor en kunde ikke betaler – med eller uden indsigelse, ja så står du som kreditor langt stærkere overfor en debitor såfremt du har jeres aftale på skrift.

Det behøves langt fra være en juridisk tung kontakt eller salg- og leveringsbetingelser – men ofte en mail med debitors accept vil i mange tilfælde være mere end rigeligt.

  1. Send en rykkerskrivelse (påkravsskrivelse)

    Er du virksomhed, og du oplever af en debitor ikke betaler – har du mulighed for at sende en rykker, med og uden rykkergebyr pålagt. Rykkerskrivelsen (med og uden rykkergebyr) må sendes straks efter forfaldsdatoen og såfremt du pålægger et rykkergebyr på maskimalt 100 kroner – ja så skald er gå minimum 10 dage før du må sende en ny med 100 kroners rykkergebyr. Du må maksimalt sende 3 rykkere med pålagt rykkergebyr.

En rigtig god ide er at opstille procedure internt i virksomheden for udsendelse af jeres påkravsskrivelser – for ved at have en rykkerprocedure, ved virksomheden altid hvem og hvornår en påkravsskrivelse udsendes. Er det straks efter en debitor ikke har betalt jeres mellemværende – eller er det efter 2, 3, 4 eller 5 dage?

Uanset hvad jeres rykkerprocedure er, er det vigtigt at I har regler for HVEM og HVORNÅR rykkerne udsendes – og at det bliver gjort hver eneste gang.

  1. Husk kompensationsgebyr

Mens mange virksomheder udmærket kender til muligheden for at pålægge et rykkergebyr på 100 kroner op til 3 gange – ja så er det de færreste virksomheder der kender til kompensationsgebyret på op til 310 kroner, som EU har givet alle europæiske, derfor også Danske virksomheder, mulighed for at pålægge.

Kompensationsgebyret er et gebyr der skal kompensere en virksomhed for det ekstra arbejde der med at håndtere inkasso, og det generelle arbejde med dårlige betalere. Gebyret er på maksimalt 310 kroner og må KUN pålægges når en virksomhed er debitor. Kompensationsgebyret må med andre ord IKKE pålægges private debitorer.

Dit kompensationsgebyr er uafhængig af de øvrige påkravsskrivelser – og må tilføjes før, under og efter rykkergebyr. Du må i princippet tillægge et kompensationsgebyr straks efter forfaldsdato på en faktura.

  1. Send en sag til inkasso

Når en sag skal sendes til inkasso har du som virksomhed i bund og grund 2 muligheder – at sende sag(erne) til et inkassofirma eller til en advokat der har specialiseret sig i inkasso, ofte benævnt som inkassoadvokat.

Grundlæggende kan både en inkassovirksomhed og en advokat hjælpe dig lige meget – men hos advokaten vil du ofte opleve en mere personlig betjening, samt en mulighed for at føre inkasso i form af enkeltsag. Du har grundlæggende ikke mulighed for at køre enkeltsager hos et inkassofirma – da man her ønsker ”volume kunder” – ofte med 20-50+ sager årligt.

Ofte behøves du ikke selv at have sendt et inkassovarsel inden du sender en sag videre til inkasso – det vil advokaten eller inkassofirmaet ofte klare for dig.

Debito hjælper dig med inkasso no cure, no pay

Debito hjælper vi dagligt virksomheder med deres inkasso – uanset beløbets størrelse og antal sager. Vi samarbejder med nordens førende inkassofirmaer og inkassoadvokater med at løse netop din inkassosag – ud fra “no cure, no pay”. Vi finder den rette partner til din sag, din virksomhed og din skyldner – det giver en succesrate op imod 86%! Hos Debito hjælper vi dig fra udsendelse af første påkravsskrivelse og rykker hele vejen i fogedretten.

Det er med andre ord gratis inkasso såfremt vi ikke formår at løse din sag – gør vi det, tager vi kun 10% af din hovedstol. Debito har ingen abonnement, ingen skjulte gebyrer udelukkende no cure, no pay.

Du kan gratis og risikofrit lave en bruger hos Debito