Giv dit barn gode madvaner

Giv dit barn gode madvaner

04/11/2018 0 Af Bjarke

Gode madvaner har en stor betydning i forhold til vores almene sundhedstilstand. Disse gode madvaner skal anlægges allerede i en meget tidlig alder. Derfor bør forældre videregive dem til deres børn allerede i spædbarnsalderen.

Hvad er gode madvaner?

De gode madvaner er dem, der giver den enkelte et godt og sundt forhold til mad. Det vil sige, at maden opleves som et dejligt og nødvendigt indslag i livet. Der bør hverken under- eller overspises, og ingen skal have kommentarer i forhold til mængden af mad. Oplever det lille barn det, kan mange spiseforstyrrelser senere i livet muligvis forhindres.

Mad skal være dejligt at spise, måltider skal finde sted under hyggelige, trygge og positive forhold.

Desuden skal den mad, der bliver serveret, være af god kvalitet, varieret og sund og nærende.

Pres ikke barnet

Lad barnet spise i sit eget tempo og have sine egne præferencer. Den lille krop er forbløffende god til selv at regulere mængden af føde. I nogle perioder spiser barnet mere eller mindre end i andre perioder. Det er oftest som led i den naturlige egenregulering.

Hvis barnet i en periode spiser mere end ellers og lægger sig ud, så vil det ofte vise sig, at der følger en periode, hvor barnet skyder i vejret – og derfor har brug for den ekstra huld.

Som forælder skal man være meget varsom med at nøde eller bremse et barn til at spise mere eller mindre. Det kan forstyrre den naturlige regulering.

Hvis barnet bliver decideret over- eller undervægtig, er det selvfølgelig nødvendigt at hjælpe barnet til at regulere.

Kræsenhed

Spiser barnet meget ensidigt eller virker til at være meget kræsen, bør man også give det noget tid. Ofte er det bare for en periode, og efter den periode vil vanerne ændres.

Giv barnet mulighed for at smage på det, som bliver serveret, men undlad at straffe for kræsenhed. Det kan give et skævt forhold til mad og give mulighed for, at maden kan være et våben i en magtkamp.

Det skal nok regulere sig af sig selv.

Server sund og varieret kost

Hvis du sørger for, at der bliver serveret god og sund mad, så giver du barnet de bedste forudsætninger for at leve sundt og for at få smag for de sunde madvarer.

Lad ikke barnet fylde sig med underlødige mellemmåltider, men giv det nogle sunde alternativer. På den måde kan du lægge de første og vigtige kim til vedvarende gode madvaner.

Prioriter din tid sammen med barnet

Lad barnet tidligt forstå, at det er vigtigt for dig at være sammen med det. Også når der laves mad og nydes et måltid, bør stemningen være afslappet og hyggelig.

Du kan i øvrigt få gode idéer til gode aktiviteter med børn, hvis du lige har brug for lidt inspiration til det.

Selv om tiden er knap, og familielivet ikke altid er som på glansbilleder, så kan man jo gøre sit bedste for at skabe god stemning og små stjernestunder i selskab med sine børn. Ind imellem lykkes det.