Det sociale liv på legepladsen

Det sociale liv på legepladsen

25/06/2018 0 Af Bjarke

Når man fortæller børn, at de gerne må gå udenfor og lege, bliver man altid mødt med et smil. Det er for alle børn et hit at få lov til at lege udenfor, og især når der er en ordentlig legeplads tilgængelig, er det sjovt.

Leg er en yderst vigtig del af det sociale liv i børnehaven og især i skolen. Lege understøtter og skaber venskaber og relationer på tværs af klasserne, og børnene lærer rigtig meget om sociale kompetencer – altså hvad der skal til for, at andre har lyst til at lege med dem, samt hvor vigtigt det er at kunne samarbejde og tage beslutninger sammen, for at en leg skal kunne fungere.

Børn udvikler store dele af deres identitet ved at lege, fordi de får masser af erfaring og muligheder for at afprøve og udfordre sig selv.

Gode legepladser

De rette udendørs faciliteter på en skole understøtter god leg, og det er yderst vigtigt, at de legepladserne er bygget således, at de inspirerer børn til at bevæge sig og til at udfolde sig fysisk, mens de også sætter fantasien i gang, så børnene kan finde på gode lege, som de har lyst til at lege med hinanden. Udover at styrke sociale evner kan legepladser også styrke psykiske og motoriske evner – især hvis børnene finder legeredskaberne spændene og udfordrerne.

Skolers legepladser kan dog hurtigt blive opfundet ret monotone og kedelige, fordi det at omgås i de samme omgivelser i lang tid af gangen hurtigt kan blive for ensartet, hvilket gør, at børnene måske mister lysten til at lege, fordi deres fantasi ikke rækker længere, da de har leget alt, hvad der er muligt at finde på. Derfor er det yderst vigtigt, at legepladser har mange muligheder for udvikling og leg.

Legepladser skal også været bygget således, at de er sikre i alt slags vejr, og sådan så børn vil have muligheder for leg, selvom det måske regner eller sner. Hvis det sner, bliver legepladser dog ofte erstattet af kælkebakker og græsplæner dækket med sne, hvor sneboldskampe er et stort hit. Leder du efter vintertøj til dit barn, kan du med fordel købe det i god tid og på udsalg.

5 gode naturlegepladser i Københavnsområdet

Herunder finder du en liste med 5 af de bedste naturlegepladser i Københavnsområdet. Hvad end du leder efter nye omgivelser til dit barn eller dets institution, eller hvis du blot overvejer at planlægge en tur med familien, er det garanteret, at du vil finde en legeplads på listen, som vil udfordre dit barn socialt, motorisk og psykisk, samt at I alle sammen vil få en rigtig sjov oplevelser ud af det.

  1. Himmelhøj naturlegeplads, Naturcenter Vestamager, Amager

Himmelhøj naturlegeplads ligger på Amager Fælled og ikke meget mere end 10 minutters gang fra metrostationen Vestamager. Især det store skib Amagerarken som er lavet ud af træ, er et hit og en af børnenes yndlingssteder på stedet. Derudover er der tre andre baser, som hver har sit udtryk og tema, herunder er der blandt andet en hytte lavet ud af piletræ, hvor der er en bålplads i midten. Legepladsen ligger i flotte omgivelser med masser af muligheder for at gå ture ude på markerne og ind igennem skovene. Naturcenter Vestamager, der ligger lige ved siden af, er også et sjovt sted at besøge med børn. 

  1. Valbyparkens naturlegeplads, Valby

Lokaliseret i Valbyparken er denne naturlegeplads let tilgængelig, og ligger i cykelafstand fra byen. Det er en meget sjov naturlegeplads, hvor børnene for eksempel kan gå på gangbroen, som løber hele vejen rundt om legepladsen, glide ned af den lange rutsjebane, eller lege i den kæmpestore sandkasse (bemærk dog at man selv skal medbringe legeredskaber hertil). Området er velegnet til store børn, men mindre børn kan også sagtens være med. På det store område er der også rig mulighed for at tænde bål og holde picnic eller bage snobrød.

  1. Christiansholms Mose, Gentofte

Christiansholms Mose ligger i Gentofte nord for København. Legepladsen er udformet som en yderst underholdende sørøverleg, og der er blandt andet fokuseret meget på bevægelse og naturleg. Rundt om hele legeområdet er der en sammenhængende ”jorden er giftig”-bane, der snor sig gennem skoven og buskadset, over åbne græsarealer og dernæst et voldanlæg. Udover sørøverleg og ”jorden er giftig,” byder naturlegepladsen også på svævebane ned gennem træerne, en karrusel, en boldbane og masser af klatreredskaber. Til forældre, eller børn der trænger til en pause, er der et område indrettet med borde og bænke, hvor man let kan holde en hyggelig picnic.

  1. Remiseparkens legepladser Bonderen og Byggeren, Amager

Remiseparkens legepladser er lidt anderledes end de førnævnte på listen men ligeså skønt et sted både for yngre såvel som ældre børn. At besøge Remiseparken er ligesom at tage på bondegårdstur på landet – bare i byen. Stedet er hjemsted for at se heste, køer, griser, geder, kaniner og geder. Man kan nemt bruge meget tid på at hilse på alle dyrene, men bondegården byder også på en legeplads til de helt små med sandkasse og rutsjebane, samt en afdeling til de lidt større med klatreborg og sansegynge. Derudover er der også rig mulighed for at deltage i andre aktiviteter og spil såsom boldspil og havebrug.

  1. Rødkildeparkens naturlegeplads, Nordvest København

Rødkildeparkens naturlegeplads i København ligger tæt på byen, men er alligevel integreret i naturen, da den er afskærmet fra bilernes larm på de store veje ikke så langt derfra. På legepladsen kan man blandt andet finde et bakkelandskab, og selve legepladsen er bygget af naturmaterialer som for eksempel udhulede træstammer. Børnene kan let udfordre sig selv med de mange muligheder for at lege, for der er også en svævebane, en rutsjebane og et klatrebjerg at finde. Har man lidt mindre børn med, er der også en indhegnet legeplads designet specielt til mindre børn, hvor der blandt andet er en sandkasse og et gyngestativ.